• ภูชิษย์ สว่างสุข
    : ผู้ช่วยศาสตราจารย์ อาจารย์ประจำภาควิชาคหกรรมศาสตร์ คณะศึกษาศาสตร์ มหาวิทยาลัยรามคำแหง
FULL TEXT

Abstract

The knowledge of Thai Food with Rice culture is not recorded yet among academic aspect. The purposes of Thai Food with Rice culture are to: synthesize the Thai Food with Rice culture, analyze the relevance of Thai Food with Rice culture, and create model of Thai Food with Rice culture. The type of Thai food is found that Rice is a main meal and it is created to several of desserts. Therefore, it is occurred by related knowledge’s beliefs, and individual capability throughout experiences. However, it can be created and continuously developed to make a significant many type of raw material and cooking method. Moreover, Thai food is a unique abstract food which can be shown as a sacrifice into worship. The relevance between Thai food and Rice culture can be involved yearly lifestyle of agriculturists or the growth of rice period. Certainly, the growth of rice period can be exposed by natural transforms so as to adjust it mutually depends on each other. The sum up by relying on culture transforms to the innovation of traditional culture and the belief of ghost, Fertility ideology or respect of rice which mixed up Brahmanism and Buddhism. The credible knowledge can be created to be the model of Thai Food so as to be a search engine in quality, history, and recipe background. It can be said that credible knowledge is related between Thai Food with Rice culture appropriately.


Keyword

Rice culture, Thai Food

บทคัดย่อ

องค์ความรู้ทางวัฒนธรรมของอาหารไทยยังขาดการบันทึกตามหลักการทางวิชาการการศึกษาอาหารไทยในวัฒนธรรมข้าวมีวัตถุประสงค์เพื่อสังเคราะห์ลักษณะอาหารไทยในวัฒนธรรมข้าววิเคราะห์ความสัมพันธ์ระหว่างอาหารไทยกับวัฒนธรรมข้าว สร้างแบบจำลองของอาหารไทยในวัฒนธรรมข้าวลักษณะอาหารไทยในวัฒนธรรมข้าวพบว่า ข้าวเป็นอาหารมื้อหลักและพัฒนาขึ้นเป็นขนมหวานได้หลายประเภท เกิดจากองค์ความรู้ ความเชื่อ ความสามารถที่ได้จากการสั่งสมประสบการณ์และการเรียนรู้ มีการคิดค้นและพัฒนาอย่างต่อเนื่องแล้วสืบทอดกันต่อมา ทำให้มีลักษณะเฉพาะตัวมีความหลากหลายของวัตถุดิบและวิธีการปรุง รวมทั้งยังเป็นอาหารในเชิงนามธรรมอีกมิติหนึ่ง เมื่อนำไปเป็นเครื่องสังเวยเพื่อการประกอบประเพณี พิธีกรรมต่าง ๆ ความสัมพันธ์ระหว่างอาหารไทยกับวัฒนธรรมข้าว พบว่า อาหารมีความสัมพันธ์กับการใช้ชีวิตในรอบปีของเกษตรกรหรือรอบการเจริญเติบโตของข้าวแต่ละช่วงเวลา เกิดจากกระบวนการทางธรรมชาติเป็นการปรับตัวให้เข้ากับสภาพแวดล้อมที่ต้องพึ่งธรรมชาติตามความเป็นอยู่ และกระบวนการทางวัฒนธรรมเป็นวิวัฒนาการจากวัฒนธรรมดั้งเดิม ความเชื่อเกี่ยวกับเรื่องผี ลัทธิอุดมสมบูรณ์หรือ การนับถือข้าว ผสมผสานกับศาสนาพราหมณ์และศาสนาพุทธ องค์ความรู้ที่ได้จากการค้นคว้า สามารถนำมาสร้างเป็นแบบจำลองอาหารไทยในวัฒนธรรมข้าวเพื่อใช้เป็นแหล่งสืบค้นข้อมูลด้านลักษณะ ประวัติและความเป็นมา ตำรับวิธีการปรุง และเข้าใจความสัมพันธ์ระหว่างอาหารไทยในวัฒนธรรมข้าวได้เป็นอย่างดี


คำสำคัญ

วัฒนธรรมข้าว อาหารไทย