• Natthiya Chaichana
    : Science Program Faculty of Education Chiang Rai Rajabhat University
  • Patcharawarin Ruanto
    : Biology Program Faculty of Education Chiang Rai Rajabhat University
  • Somchai Jaiban
    : Science Program Faculty of Education Chiang Rai Rajabhat University
  • Wathana Punyamaneesorn
    : Science Program Faculty of Education Chiang Rai Rajabhat University
FULL TEXT

Abstract

This research was purposed to investigate nutritional composition and antioxidant activity of Lablab purpureus (L.) Sweet and Acanthopanax trifoliatus Merr., the useful local plants in Chiang Rai. Nutritional analysis was based on Association of Official Analytical Chemists (AOAC) method. The result revealed that both plants contained fat, protein, carbohydrates, crude fiber and ash in ranges of 1.98 - 3.56, 20.77 - 26.15, 37.37 - 50.53, 10.77 - 22.75 and 6.49 - 9.93 g per 100 g DW, respectively. Moreover, both plants also provided different ratios of 12 minerals (N, P, K, Ca, Mg, Mn, S, B, Na, Fe, Zn and Cu). For antioxidant and total phenolic analysis, it was found that A.  trifoliatus Merr. represented antioxidant activity with the value of 26.81 µmol TE/g and phenolic content with the value of 9.42 mgGE/g higher L. purpureus (L.) Sweet


Keyword

Acanthopanax trifoliatus Merr., antioxidant, Lablab purpureus (L.) Sweet, nutritional composition,

บทคัดย่อ

งานวิจัยนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อวิเคราะห์คุณค่าทางโภชนาการและฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของถั่วแปบและผักแปม ซึ่งเป็นพืชพื้นบ้านที่ใช้ประโยชน์ในจังหวัดเชียงราย การวิเคราะห์คุณค่าทางโภชนาการด้วยวิธีการ Association of Official Analytical Chemists (AOAC) ผลการวิเคราะห์พืชทั้ง 2 ชนิด พบปริมาณ  ไขมัน โปรตีน คาร์โบไฮเดรต ใยอาหารและเถ้า อยู่ในช่วง 1.98 - 3.56, 20.77 - 26.15, 37.37 - 50.53, 10.77 - 22.75 และ 6.49 - 9.93 กรัมต่อ 100 กรัมน้ำหนักแห้ง ตามลำดับ นอกจากนี้ พืชทั้ง 2 ชนิด ยังพบแร่ธาตุ 12 ชนิด (N, P, K, Ca, Mg, Mn, S, B, Na, Fe, Zn และ Cu) ในอัตราส่วนที่แตกต่างกัน สำหรับการวิเคราะห์สารต้านอนุมูลอิสระและปริมาณสารฟินอลิก พบว่า ผักแปมมีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ 26.81 ไมโครโมล TE/กรัม และปริมาณสารฟินอลิก 9.42 มิลลิกรัม GE/กรัม ที่สูงกว่าถั่วแปบ


คำสำคัญ

ผักแปม สารต้านอนุมูลอิสระ ถั่วแปบ คุณค่าทางโภชนาการ