Effect of 2,4-Dichlorophenoxyacetic Acid for Callus Induction of Sew Deng Rice (Oryza sativa L. cultivars Sew Deng) and Nor Prae Rice (Oryza sativa L. cultivars Nor Prae)
ผลของ 2,4-Dichlorophenoxyacetic acid ต่อการชักนำแคลลัสของข้าวซิวแดง (Oryza sativa L. cultivars Sew Deng) และข้าวหน่อแพร่ (Oryza sativa L. cultivars Nor Prae)
This research was purposed to investigate the effect of 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2, 4-D) for callus induction of Sew Deng rice (Oryza sativa L. cultivars Sew Deng) and Nor Prae rice (Oryza sativa L. cultivars Nor Prae). The seeds of both cultivars were sterilized by sodium hypochorite (clorox) 15% for 10 minute. Then, embryos were transferred to MS medium supplemented with 2, 4D at four different concentration of 0, 0.5, 1.0 and 2.0 mg/l for 8 weeks. The result revealed that MS medium supplemented with 0.5 mg/l 2,4-D could provide 100% of callus induction of Sew Deng rice and Nor Prae rice with 0.0414 and 0.0652 g dry weight, respectively.
งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของ 2,4-Dichlorophenoxyacetic acid (2, 4-D) ต่อการชักนำแคลลัสของข้าวซิวแดง (Oryza sativa L. cultivars Sew Deng) และข้าวหน่อแพร่ (Oryza sativa L. cultivars Nor Prae) โดยนำเมล็ดข้าวพื้นเมืองทั้ง 2 ชนิด มาฟอกฆ่าเชื้อด้วยสารละลายโซเดียมไฮโปคลอไรด์ (คลอรอกซ์) 15 % เป็นเวลา10 นาที จากนั้นย้ายเลี้ยงเอ็มบริโอลงบนอาหารสูตร MS ที่เติม 2,4-D ระดับความเข้มข้น 0, 0.5, 1.0 และ 2.0 มิลลิกรัมต่อลิตร เป็นเวลา 8 สัปดาห์ ผลการศึกษาพบว่า อาหารสูตร MS ที่เติม 2,4-D ระดับความเข้มข้น 0.5 มิลลิกรัมต่อลิตร สามารถชักนำแคลลัสข้าวซิวแดงและข้าวหน่อแพร่ได้สูงสุด 100% โดยให้น้ำหนักแห้งแคลลัสเฉลี่ยที่ 0.0414 และ 0.0652 กรัม ตามลำดับ