• ณพัฐอร บัวฉุน
    : ผู้ช่วยศาสตราจารย์ สาขาวิชาเคมี คณะวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี มหาวิทยาลัยราชภัฏวไลยอลงกรณ์ ในพระบรมราชูปถัมถ์
  • นลินอร นุ้ยปลอด
    : อาจารย์ สาขาวิชาวิทยาศาสตร์ งานวิชาศึกษาทั่วไป มหาวิทยาลัยราชภัฏวไลยอลงกรณ์ ในพระบรมราชูปถัมภ์
FULL TEXT

Abstract

        Glutinous rice roasted or Khao Lam is a popular food that is eaten as a dessert. It has a sweet taste with the main ingredients that are glutinous rice and coconut milk; black bean in some recipes. Because Glutinous rice roasted in bamboo joints or khao lam is popularly consumed as a dessert. It has a sweet and nutty taste with the main ingredients of glutinous rice and coconut milk. Some recipes also include black beans. Khao Lam is flavorful so it is consumed in large quantities. However, the frequent consumption of khao lam may result in obesity, high blood cholesterol, diabetes, or high blood pressure. More people nowadays pay attention to their health. The researcher therefore developed khao lam kala (khao lam in coconut shells) for health using riceberry as the main ingredient. Stevia was used as the sweetener instead of sugar. Fat-free milk was used instead of coconut milk. Khao lam kala for health yielded low energy and was different from other khao lam. In this experimental development research, mix fruits with low calories were used as ingredients in the production of different flavors of khao lam with coconut shells as containers for roasting. The survey using a questionnaire to elicit the level of satisfaction with khao lam kala was conducted with thirty members of a sample population of fifteen males and fifteen females found the following. The members of the sample population in the Phoenix Park Housing Estate exhibited satisfaction at a high level (M = 4.5, S.D. = 0.72). They found that the product packaging was novel and the flavors were tasty. The recipes and ingredients were different from those offered in the markets. The price was appropriate and the product was a healthy alternative to the traditional khao lam.

 

 


Keyword

glutinous rice roasted in bamboo joints, glutinous rice roasted in coconut shells, glutinous rice   roasted for health

บทคัดย่อ

         ข้าวหลาม เป็นอาหารที่นิยมนำมารับประทานเป็นขนมหวาน มีรสชาติหวานมัน มีส่วนผสมหลัก คือ ข้าวเหนียวและกะทิ และบางสูตรก็จะมีการใส่ถั่วดำด้วย เนื่องจากข้าวหลามมีรสชาติอร่อย จึงมักรับประทานในปริมาณมาก แต่หากรับประทานข้าวหลามบ่อยครั้งก็อาจส่งผลให้เกิดโรคอ้วน โรคไขมันในเลือดสูง โรคเบาหวาน หรือโรคความดันโลหิตสูงได้ อีกทั้งคนส่วนใหญ่หันมาใส่ใจสุขภาพมากขึ้นในปัจจุบัน ผู้วิจัยจึงได้พัฒนาข้าวหลามกะลาเพื่อสุขภาพ โดยการนำข้าวไรซ์เบอร์รี่มาเป็นส่วนผสมหลัก และใช้หญ้าหวานเป็นสารให้ความหวานแทนน้ำตาล รวมถึงการไม่ใส่กะทิ แต่ใช้นมขาดมันเนยทดแทน จึงทำให้กลายเป็นข้าวหลามกะลาเพื่อสุขภาพ ให้พลังงานต่ำ และมีความแปลกใหม่แตกต่างจากที่อื่น การศึกษาครั้งนี้เป็นการศึกษาทดลองเชิงพัฒนา โดยการนำผลไม้รวมที่ให้พลังงานต่ำ มาเป็นส่วนผสมอื่นๆ ในการผลิตรสชาติของข้าวหลาม และใช้กะลามะพร้าวเป็นภาชนะบรรจุ จากผลการสำรวจโดยใช้แบบสอบถามประเมินความพึงพอใจ ซึ่งได้เก็บข้อมูลจากกลุ่มตัวอย่างจำนวน 30 คน แบ่งออกเป็น เพศชาย 15 คน เพศหญิง 15 คน พบว่ากลุ่มตัวอย่างในหมู่บ้านฟีนิกส์ปาร์ค มีความพึงพอใจ อยู่ในระดับมาก (x̄ = 4.5, S.D. = 0.72) เนื่องจากมีความแปลกใหม่ในบรรจุภัณฑ์ของข้าวหลาม รสชาติอร่อย สูตรหรือส่วนผสมไม่เหมือนในท้องตลาดที่มีขายอยู่ทั่วไป มีราคาที่เหมาะสม และเป็นสินค้าทางเลือกเพื่อสุขภาพ


คำสำคัญ

ข้าวหลาม ข้าวหลามกะลา ข้าวหลามเพื่อสุขภาพ