• วราพร วีระพลากร
    : อาจารย์ สาขาวิชาเทคโนโลยีชีวภาพ คณะวิทยาศาสตร์ มหาวิทยาลัยรามคำแหง
FULL TEXT

Abstract

The in vitro shoots of Maa-kang (Vitex scabra Wall. Ex Schauer) were cultured on Murashige and
Skoog (MS) medium supplemented with various concentrations of 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D); 0,
0.1, 0.3 and 0.5 mg/l in combination with Benzyladenine (BA); 0, 2, 4, and 6 mg/l, for 4 weeks. BA at 2 mg/l
was the most effective in shoots induction (60 %) and gave the highest average shoot number of 2.4 with
1.29 cm. in length. There was no callus in every treatment. According to callus induction, shoots of Maa-kang
were cultured on modified MS medium, added with 100 mg/l sodium sulfate (Na2SO4) and 5% sucrose,
supplemented with 0, 0.1, 0.3, 0.5 and 1.0 mg/l 2,4-D, for 6 weeks. Callus was induced on all of the media
added with 2,4-D. Significant differences were observed between the treatments. The highest volume of
callus was found on the medium added with 1 mg/l 2,4-D. The physical characteristics were white and green
compact with a few yellow friable calli on the top of callus surface.


Keyword

growth regulators, in vitro, Vitex scabra

บทคัดย่อ

ชิ้นส่วนยอดของมะคัง (Vitex scabra Wall. Ex Schauer) เมื่อนำมาเพาะเลี้ยงบนอาหารสูตร Murashige และ
Skoog (MS) ที่เติม 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) ความเข้มข้น 0, 0.1, 0.3 และ 0.5 มิลลิกรัมต่อลิตร
ร่วมกับ Benzyladenine (BA) ความเข้มข้น 0, 2, 4 และ 6 มิลลิกรัมต่อลิตร นาน 4 สัปดาห์ พบว่าชิ้นส่วนที่เพาะเลี้ยง
บนอาหารสูตร MS ที่เติม BA ความเข้มข้น 2 มิลลิกรัมต่อลิตร สามารถชักนำให้เกิดยอดได้ดีที่สุด มีการเกิดยอด 60
เปอร์เซ็นต์ จำนวนยอดเฉลี่ย 2.4 ยอด ความยาวเฉลี่ย 1.29 เซนติเมตร ในทุกสูตรอาหารไม่มีแคลลัสเกิดขึ้น เมื่อนำ
ส่วนยอดของมะคังมาเพาะเลี้ยงบนอาหารสูตร MS ดัดแปลงที่มี sodium sulfate (Na2SO4) ความเข้มข้น 100 มิลลิกรัม
ต่อลิตร น้ำตาลซูโครส 5 เปอร์เซ็นต์ เติม 2,4-D ความเข้มข้น 0, 0.1, 0.3, 0.5 และ 1 มิลลิกรัมต่อลิตร นาน 6 สัปดาห์
พบว่าอาหารทุกสูตรที่มี 2,4-D สามารถชักนำให้เกิดแคลลัสได้ โดยสูตรที่มี 2,4-D ความเข้มข้น 1 มิลลิกรัมต่อลิตร
แคลลัสมีขนาดใหญ่ที่สุด ลักษณะแข็ง เกาะตัวกันแน่น สีขาวปนเขียว และมีแคลลัสเกาะตัวกันหลวมๆ สีเหลือง ขนาด
เล็กๆ อยู่ด้านบน


คำสำคัญ

สารควบคุมการเจริญเติบโต สภาพปลอดเชื้อ มะคัง